Interview Producer Rinze Hofstee van Sick Individuals

Interview muziek producer Rinze Hofstee

Dance muziek is nog steeds een van Nederlands grootste export producten. Tijdens mijn opleiding aan de HKU interviewde ik verschillende artiesten uit het werkveld waaronder Rinze Hofstee. Samen met zijn collega Joep Smeele, tourt hij de hele wereld over onder de naam ‘Sick Individuals’. Ik sprak Rinze aan de telefoon en vroeg hem hoe Sick Individuals zo’n groot succes kon worden in de EDM-wereld.

Sick Individuals Collaboration Process

Wanneer heb je Joep leren kennen?

Rinze: “Op de toelatingsdag van de HKU moest ik een abstracte compositie laten horen. Mijn compositie bestond uit allerlei ongebruikelijke akkoorden wat naar mijn mening wel abstract genoeg was. Andere mensen lieten echter alleen maar piep, kraak, muziek horen waardoor ik dacht: waar ben ik nu weer beland? Toen ik Joep ontmoette ontstond er meteen een klik omdat we allebei vergelijkbare ideeën hadden over hoe een productie moest klinken.”

Rinze is begonnen als gitarist en zanger in jazzbands en werkte daarnaast vaak alleen. “Het was een openbaring om een samenwerking aan te gaan met iemand als Joep die veel bezig was met Dance en Trance.” De twee krachten werden gebundeld op een natuurlijke manier. “Waar je alleen vaak te lang blijft doorgaan op de kleinste details, wil je bij een samenwerking de ander sneller op de hoogte brengen van je voortgang. Dit versnelt het productieproces. De feedback van de ander brengt het geheel weer naar een hoger niveau.”

Rinze en Joep gingen bij opdrachten voor de HKU altijd net een stapje verder. “Na elke opdracht maakten we bijvoorbeeld gelijk een remix waardoor de opdracht een stuk interessanter werd. Het is een uitdaging om elke productie naar een hoger niveau te brengen. Of dat nu mainstream, reclame of dance is.”

Sick Individuals heeft zelfs een eigen Plugin op de markt gebracht!

Samenwerking Joep en Rinze

Joep en Rinze hebben letterlijk een aparte werkwijze. Het duo heeft aparte, naast elkaar gelegen, studio’s waar ieder afzonderlijk van elkaar muziek produceert. Op verschillende momenten van de dag lopen ze elkaars studio binnen om ideeën uit te wisselen. Door de Jazz achtergrond van Rinze en de Dance achtergrond van Joep bestond al snel een praktische taakverdeling.

Rinze verdiept zich graag in het schrijven van harmonieën, melodieën en teksten en hij werkt daarnaast vaak aan de breakdown van een nummer. Joep verdiept zich daarentegen meer in het maken van de beat, de drop en het detailwerk op gebied van sound design.

                Waarom heb je besloten om samen te werken?

“Als je alleen werkt dan bijt je je al snel vast in allerlei details waardoor het onwijs lang kan duren om een productie af te ronden. Bij een samenwerking haal je inspiratie uit elkaar, maar moet je elkaar ook overtuigen van een tof idee. Soms hecht je als maker te veel waarde aan dingen die iemand anders totaal onbelangrijk vindt. Een samenwerking zorgt dus voor perspectief.” Rinze en Joep krijgen tegenwoordig wel maandelijks coaching om het samenwerkingsproces steeds efficiënter in te delen en alsmaar weer sneller tot een beter eindresultaat te komen.

                Wat is belangrijk voor een goede samenwerking?

“Het allerbelangrijkste binnen een samenwerking is om ervoor te zorgen dat je jezelf kan zijn. Je moet de ander toestaan om zijn ding te doen. Wees tolerant naar elkaar en toon respect. Vertel wat je denk maar onderbouw je mening constructief zodat de ander er ook daadwerkelijk wat aan heeft. Je moet het goed met elkaar vinden, zowel zakelijk als persoonlijk.”

“Het is niet de bedoeling om compromissen te sluiten, je moet af en toe je mening sterk beargumenteren om tot een sterk geheel te komen. Als iedereen altijd maar 50% levert van wat hij kan bereiken, dan blijft daar een saaie, gemiddelde productie van over. Terwijl als iedereen zijn krachten optimaal benut dan komt daar een productie uit die sterker is dan de som der delen.”

“Soms kan iemand het op dat moment niet eens zijn met je idee, maar als een productie er uiteindelijk toch beter door wordt is iedereen uiteindelijk wel tevreden. Je moet de ander aanwakkeren om verder te kijken dan zijn comfortzone. Het helpt om een vaste partner te hebben zodat je gewoon lekker je ding kan doen. Een goede samenwerking maakt het ook leuk.”

Wat is jullie balans tussen toegepast en autonoom werk?

“Dit heeft deels met financiën te maken. Je kunt niet alleen maar maken wat je zelf leuk vindt, er moet ook brood op de plank komen. Als gevestigde artiest moet je altijd je doelgroep in je achterhoofd houden. Je wilt namelijk wel geboekt worden.” Rinze en Joep willen zich langzamerhand bewegen richting de meer autonome kant. Goede voorbeelden van artiesten die commercieel begonnen zijn om later meer diepgang te zoeken zijn: The WKND, Gesaffelstein, Daft Punk en Calvin Harris.

De laatste productie van Sick Individuals: ‘Better With You’.

Hoe werken jullie in praktisch opzicht samen? Welke software en hardware gebruiken jullie?

Joep en Rinze kregen op de HKU, les in Logic Pro en werken daar nu nog steeds mee. “Bestanden delen via Logic werkt makkelijk en de geluidskwaliteit is hoog. Logic is ook beschikbaar in studio’s over de hele wereld. Ableton is erg in trek bij solo producers, maar de geluidskwaliteit laat af en toe nog te wensen over.”

“Het is veel werk om analoge klanken uit een computer te halen. Soms is het gewoon handiger om daadwerkelijk analoge apparatuur te gebruiken om zo in een paar tellen de juiste sound te vinden.” Rinze gebruik sinds kort de Novation Peak synthesizer en haalt alle mixen door een Avalon 747 buizencompressor.

Organiseren jullie wel eens jamsessies?

“Een jamsessie levert veel creatieve dingen op, maar het resultaat is niet altijd bruikbaar. Soms gebruiken we wel een element uit een jam in een nieuw nummer, maar nooit de volledige jam. Het helpt ook om je creatieve ei kwijt te kunnen. En af en toe maak je eens andere muziek omdat je dat gewoon leuk vindt.”

Mixen jullie je muziek zelf?

“In EDM mix je gaandeweg tijdens het productieproces waardoor we eigenlijk nooit een aparte mix technicus nodig hebben.” Doordat het duo in studio’s over de hele wereld werkt gebruiken ze Reference van Sonarworks om een stabiele monitoring situatie te creëren.

Sonarworks Reference 4 Plugin
De Sonarworks Reference plugin is ideaal om iedere ruimte akoestisch vlakker te krijgen.

Rinze en Joep hebben wel eens eerder geprobeerd om met een ‘stem-mixer’ samen te werken, maar vanwege hun enorm oog op detail is het moeilijk een productie uit handen te geven. Daarom masteren ze al hun tracks ook zelf.

Rinze en Joep werken inmiddels al 10 jaar samen waardoor het productieproces zeer soepel verloopt. Muzikaal gezien lopen de twee dan ook nooit vast. Wel proberen ze zich op productioneel niveau steeds te verbeteren. Ze vergelijken hun muziek dan ook constant met Major Label releases en artiesten als Arianna Grande en Robin Schulz.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover