Wat doet een mastering engineer

Wat doet een mastering engineer?

Heb je wel eens gehoord van de term: ‘mastering engineer’? Nee, het is geen zeldzame Pokémon. En het is ook geen beoefenaar van de kunst der zwarte magie. Een mastering engineer is een ervaren geluidstechnicus die de laatste hand legt aan een productie. Maar wat is mastering nu eigenlijk precies? En waarom zou je een mastering engineer inhuren? Dat laat ik je zien in dit artikel.

Historie

In een tijd waarin computers ver te zoeken waren en je nog naar een muziekstudio moest om een album op te nemen werd er vooral opgenomen op analoge tape. Een mix technicus ging aan de slag met de Multi-track opnames die vervolgens werden afgemixt op een 2-kanaals master tape.

24 sporen bandrecorder

Na het voltooien van de mix moest deze master tape worden omgezet in een LP zodat de luisteraars thuis van de muziek konden genieten. De vertaalslag van tape naar vinyl werd uitgevoerd door een mastering engineer.

Met filters, equalizers en compressie werden er aanpassingen gedaan om het album geschikt te maken voor een platenspeler. Zo kon een plaat niet teveel laag bevatten en al helemaal geen stereo laag, anders zou de naald uit de groeven springen.

Vandaag de dag

In het huidige tijdperk is een mastering engineer nog steeds de persoon die de vertaalslag maakt tussen eindmix en afspeelmedium. Een master voor CD is anders dan vinyl of streaming. Het is de taak van de mastering engineer om ervoor te zorgen dat de muziek op al deze verschillende media zo consistent mogelijk klinkt.

Een mastering engineer heeft veel luisterervaring en werkt in een akoestisch behandelde ruimte met transparant klinkende speakers. Zo kan hij of zij precies horen wanneer een nummer teveel of te weinig laag heeft, of het nummer te smal of juist te breed klinkt en of er storende elementen uit de mix naar voren springen.

Met behulp van gereedschappen zoals equalizers, compressie, limiting en stereo-enhancing kan een mastering engineer het nummer vormgeven zodat het matcht met andere nummers in een bepaald genre.

Ook zorgt hij of zij ervoor dat alle tracks van een album goed met elkaar samenwerken qua klank en luidheid.

Waarom niet gewoon zelf masteren?

Veel mensen denken dat mastering niets meer is dan de track luider te laten klinken. Het is inderdaad zo dat een goede mix in principe geen mastering nodig heeft. Maar hoe weet je wanneer je een goede mix hebt gemaakt?

Als je muziek mixt in een ruimte die niet akoestisch behandeld is dan hoor je misschien meer laag dan er daadwerkelijk in het nummer zit. En als je speakers niet transparant zijn dan mis je misschien wel bepaalde frequenties. Je werkomgeving is op dat moment niet betrouwbaar.

Het allergrootste probleem is dat je zelf niet meer objectief bent. Je hebt het nummer al zó vaak beluisterd dat je gewend bent geraakt aan de klank waardoor je niet meer in staat bent om de juiste beslissingen te maken.

Een mastering engineer luistert voor het eerst naar een nummer en hoort meteen de problemen die je tijdens het mixen niet zijn opgevallen.

Online mastering diensten

Natuurlijk bestaan er ook online diensten zoals LANDR die met behulp van Artificiële Intelligentie de track door een Algoritme laten masteren. Als je een klein budget hebt dan is dit zeker het overwegen waard.

Het enige wat een algoritme (nog) niet kan doen is beslissingen maken op het gebied van emotie. Een algoritme vergelijkt je track met duizenden andere tracks waardoor het resultaat altijd een gemiddelde wordt van wat het zou kunnen zijn.

Ook werken online diensten altijd met software, terwijl een mastering engineer veel aandacht stopt in het gebruik van analoge apparatuur met een eigen klank. Zo worden compressors in mastering eerder gebruikt voor de klank dan het daadwerkelijk inperken van het dynamisch bereik.

Dus vanaf nu altijd een mastering engineer inhuren?

Als je de ambitie hebt om je muziek professioneel uit te brengen dan zal ik zeker een mastering engineer inhuren. Het is de kerst op de taart en kan een productie naar een hoger niveau tillen. Als je echter net begint met produceren of je wilt gewoon een track voor jezelf uitbrengen dan is het inhuren van een mastering engineer overdreven.

Mastering is ook weer geen magisch proces waarbij een slecht geproduceerde track wordt omgetoverd tot een hit. Het is misschien de laatste 5% van een muziekproductie. Hoe beter de productie, des te beter de mix gaat klinken. Hetzelfde geldt voor de master.

Wil je meer leren over mastering, mixen of muziekproducte? Boek dan nu een gratis proefles, dan help ik je graag verder met jouw muzikale reis als muziekproducer.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover