Welke studio koptelefoon is het beste voor muziekproductie

Welke studio koptelefoon is het beste voor muziekproductie?

Een goede studio koptelefoon is onmisbaar. Of je nou opneemt, edit of mixt, je wilt in alle gevallen een koptelefoon waar je op kunt vertrouwen. Hij moet niet alleen goed klinken, maar ook comfortabel zitten en enigszins isolerend werken. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: ‘welke studio koptelefoon is het beste voor muziekproductie’.

Eisen van een goede studio koptelefoon

Laten we eerst eens kijken waar een goede studio koptelefoon aan moet voldoen. Het belangrijkste is dat hij én goed zit én goed klinkt. Sterker nog, al klinkt de koptelefoon nog zó goed, als hij niet lekker zit dan zoek ik toch wat anders.

Klank

Dan de klank, wanneer klinkt een koptelefoon nou eigenlijk goed? Natuurlijk hangt daar een randje subjectiviteit aan, maar over het algemeen zoeken we een koptelefoon die gebalanceerd klinkt. Daarmee bedoel ik dat hij evenveel laag, midden als hoog bezit. Een hoofdtelefoon met téveel laag klinkt misschien wel heel dik, maar het is geen goede referentie om mee te mixen. Als je méér laag hoort dan er daadwerkelijk in je nummer zit, ben je geneigd om de bas in je nummer zachter te zetten. Zodra je het op een andere koptelefoon of speaker set luistert zal je merken dat de bas véél te zacht staat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, de muziek moet overal goed klinken.

Het moeilijke is dat je al snel aan een koptelefoon gewend raakt. Na een tijdje hoor je de problemen van de koptelefoon niet meer en denk je dat het aan je muziek ligt, terwijl het misschien wel gewoon aan dat ding op je hoofd ligt. Gelukkig zijn er review sites zoals ‘Rtings’ die objectieve metingen doen met o.a. koptelefoons waardoor we de frequentieresponse makkelijk kunnen checken.

Beyerdynamic DT-770 Pro Frequentie Respons
Frequentierespons van de Beyerdynamic DT-770 Pro. Bron: ‘rtings.com’

Hierboven een plaatje van de Beyerdynamic DT-770 Pro, in mijn optiek de beste studio koptelefoon voor muziekproductie. Natuurlijk is het onmogelijk om het labeltje ‘beste’ te plakken aan een product. Toch is dit een koptelefoon die voor de prijs verassend veel pluspunten heeft.

Isolatie

Een ander sterk punt van de DT-770 Pro is dat hij erg goed geluid isoleert. Niet alleen het geluid wat van buitenaf je oren bereikt maar ook andersom. Dit is de reden waarom deze koptelefoon is vrijwel elke opnamestudio te vinden is. De monitormix die je op je oren hebt tijdens het maken van bijvoorbeeld zang opnames wordt, vanwege de goede isolatie, niet snel opgepikt door de microfoon.

Dit fenomeen wordt meestal headphone bleed genoemd en is bij sommige koptelefoons een groot probleem. Niet bij de DT-770 Pro. Dit model is namelijk gesloten waardoor het lek geluid minimaal is. Het enige nadeel van een gesloten koptelefoon is dat het stereobeeld wat minder breed is. Daarom heeft Beyerdynamic ook het open model, de DT-990 Pro, op de markt gebracht. Dit is een ideale koptelefoon om mee te mixen maar werkt totaal niet voor opnames vanwege het gebrek aan isolatie.

Prijs

Natuurlijk zijn er nog veel meer koptelefoons te koop met een breder stereobeeld en een vlakkere frequentiebalans, maar daar zit dan ook een flink prijskaartje aan.

De DT-770 Pro is te koop voor €132 wat voor een koptelefoon met deze klank en functionaliteit heel netjes is. Een goede studio koptelefoon is iets waar je absoluut niet op moet besparen omdat het de directe vertaalslag is tussen jouw muziek en je oren. Zodra je alles goed kan horen zal je ook merken dat het inspelen en opnemen veel leuker wordt. Alles klinkt namelijk opeens een heel stuk beter!

Comfort

Alle Beyerdynamic hoofdtelefoons hebben verwisselbare oorkussens die je na een aantal jaar van intensief gebruik makkelijk kan vervangen. Dit is in mijn ervaring bij alle koptelefoon datgeen wat het eerste stuk gaat. De DT-770 Pro is verder in hoogte verstelbaar en voorzien van een zachte hoofdband.

De koptelefoon is een over ear model waardoor de kussentjes volledig ‘over’ je oren vallen. De koptelefoon sluit goed aan op je oren zonder dat het na verloop van tijd pijn gaat doen, zoals met veel koptelefoons wel het geval. Ook bij intensieve opname sessies ventileert het schuim goed waardoor het qua warmte goed uit te houden is.

De kabel is gekruld en daardoor wat zwaarder dan een recht snoer, maar wel een stuk compacter. Het enige nadeel is dat het snoer niet vervangbaar is. Mocht er ooit een breuk in de kabel ontstaan, wat mij overigens nog nooit is overkomen, dan moet je hem openschroeven om er een nieuwe kabel op te solderen.

Bij deze hoofdtelefoon krijg je ook een verloopje van kleine naar grote jack meegeleverd die je makkelijk op de plug schroeft. Ideaal als je de koptelefoon zowel in de studio als op je telefoon wilt gebruiken.

Impedantie

Het unieke aan de DT-770 pro is dat je kunt kiezen uit verschillende soorten impedantie. Impedantie? Wat is dat nou weer? Impedantie is een elektrische term voor ‘frequentie-afhankelijke weerstand’. Hoe hoger de impedantie, des te strakker en nauwkeuriger het geluid zal klinken.

Een hogere impedantie koptelefoon heeft echter wel een koptelefoon versterker nodig die genoeg kracht kan leveren om deze weerstand te overbruggen. De DT-770 pro kan je kopen in 32 ohm, 80 ohm en 250 ohm versies.

De 250 ohm klinkt het beste met een goede koptelefoonversterker met aparte voeding, maar zal al snel te zacht klinken op een telefoon. In dat geval werkt een 32 ohm versie dus beter. 80 ohm is een goede middenweg waardoor je de koptelefoon op vrijwel alle apparaten hard genoeg kan laten klinken zonder al te veel in te leveren op de kwaliteit.

Conclusie

Op het gebied van comfort, klank, isolatie en prijs is de Beyerdynamic DT-770 Pro de beste koptelefoon voor in de studio. Met deze koptelefoon kan je opnemen, editen, produceren en mixen zonder te hoeven twijfelen of datgene wat je hoort nou eigenlijk wel klopt. Als ik eerder in mijn carrière had geweten hoe groot het verschil is dat een goede koptelefoon kan maken dan was ik nu veel verder geweest. Ga eens langs bij je favoriete muziekwinkel en probeer eens wat koptelefoons uit. Laat me vooral weten wat naar jou idee de beste koptelefoon is voor in de studio, of stuur me een mailtje als je vragen hebt.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover