MIDI keyboard kopen

MIDI Keyboard kopen

Wil je een MIDI keyboard kopen om geluiden op je computer in te spelen? Of misschien heb je een synthesizer module zonder keyboard? Ook dan is een MIDI keyboard handig. Naast toetsen hebben veel keyboards tegenwoordig ook allerlei schuiven en knoppen. Waar moet je op letten tijdens het uitzoeken van een MIDI controller?

Wat is een MIDI keyboard?

Een MIDI Keyboard is een MIDI controller met piano toetsen. MIDI staat voor: ‘Musical Instrument Digital Interface‘ en stuurt puur en alleen data uit. Een MIDI keyboard maakt geen geluid, maar wordt juist gebruikt om samplers, synthesizers en muzieksoftware zoals Ableton of Logic aan te sturen.

Tegenwoordig gebeurt dit vrijwel altijd met een USB-aansluiting en meestal hoef je ook geen aparte drivers te installeren, het is plug-and-play. Natuurlijk heb je vaak wel nog een extra 5 pins DIN-aansluiting voor de verbinding met traditionele apparatuur.

Een 5 Pins DIN Kabel

Hoeveel toetsen?

Het is belangrijk om te bedenken hoeveel toetsen je nodig hebt. Wil je een midi toetsenbord met 2 of 3 octaven? Een middelmaat met 49 of 61 toetsen? Of juist een full size model met 88 toetsen?

Daarnaast hebben sommige klavieren gewogen toetsen waardoor ze zwaarder spelen, net als een echte piano. Handig dus voor een pianist, maar als je nog nooit een noot hebt gespeeld, dan zou ik kiezen voor een toetsenbord die wat lichter speelt. Ga dit vooral in de winkel even uitproberen, dat is ook een kwestie van smaak natuurlijk.

Aan de linkerkant van het toetsenbord heb je vrijwel altijd een pitchwheel om noten te buigen zoals bij een gitaar en een modulatie wheel die je aan vrijwel iedere knop kunt koppelen.

Pitchbend en Modwheel

Sommige MIDI Keyboards hebben ook Aftertouch ingebouwd. Dit is een druksensor, nadat je de toets hebt ingedrukt, kun je de toets nóg iets verder indrukken om zo de klank te manipuleren. Hiermee kun je bijvoorbeeld vibrato toevoegen of een filter openen op je synthesizer.

In veel gevallen werkt dit voor alle toetsen tegelijkertijd, maar als je Polyphonic Aftertouch hebt, dan zit er zo’n sensor in iedere toets, waardoor je met elke vinger de klank apart kunt beïnvloeden.

Schuiven en knoppen

Naast toetsen vindt je op veel MIDI Keyboards ook schuiven (faders), draaiknoppen (potmeters) en drum pads terug. Deze zijn over het algemeen vrij toewijsbaar aan iedere denkbare functie in je DAW. In sommige gevallen krijg je software bij het MIDI keyboard waardoor je de knoppen nog kunt instellen.

Arturia MIDI Control Center

Er zijn zelfs MIDI keyboards die de hele besturing van je DAW kunnen overnemen. Dit noem je een Control Surface. Vaak heb je dan ook start/stop knoppen en dergelijke. Novation en Akai werken goed samen met Ableton, terwijl Nektar bijvoorbeeld weer heel goed integreert met Cubase.

Een keyboard van Native Instruments werkt dan weer heel goed met hun eigen Komplete software pakket.

Sequencing functies

Sommige MIDI Keyboards hebben zelfs ingebouwde sequencer functies zoals de Arturia Keystep serie. Hiermee kun je noten opnemen en afspelen zonder dat je daarvoor een computer nodig hebt. Ideaal dus voor een hardware studio, maar ook live heel handig.

Op veel toetsenborden kun je trouwens met een SHIFT functie vaak het MIDI-kanaal wijzigen. Hiermee kun je kiezen welke synthesizer je bestuurt in je studio, dat scheelt weer kabels omprikken.

Sustain Pedaal

Let er wel op dat als je een sustain pedaal wilt gebruiken, je dit apart moet aanschaffen. Dubbel check ook altijd even of het keyboard ook een sustain pedaal aansluiting heeft.

Sustain Pedaal

Welk MIDI Keyboard moet ik kopen?

Nu je weet waar je op moet letten, geef ik je een kort lijstje met mijn aanbevelingen.

Akai APC Key 25 MK2

Akai APC Key 25 MIDI Keyboard voor Ableton Live

Voor onder de €100 koop je al een keyboard met ingebouwde launchpad. Ideaal voor Ableton Live, de lite versie krijg je er dan ook bij inclusief een aantal piano instrumenten. De 8 draaiknoppen zijn vrij toewijsbaar, je mist alleen wel een mod & pitch wheel.

De toetsen voelen wel heel goedkoop aan, maar hij past wel makkelijk in je rugtas.

Akai MPK Mini Plus

Akai MPK Mini Plus MIdi Keyboard

Deze Akai is alweer iets groter, nu wel inclusief mod & pitch wheel en zelfs een rode joystick. De grote drumpads zijn ideaal voor vinger drummers, en er zitten arpeggio, chord, en scale modi op.

Qua software krijg je de MPC Beats software meegeleverd zodat je gelijk aan de slag kunt.

Novation FLKey-Mini

Novation FLKey MIni Keyboard voor FL Studio

De Novation FLKey-Mini is zoals de naam zegt gemaakt voor FL Studio gebruikers. Je kunt de pads direct koppelen aan de channel rack en plugins automatiseren met de 8 draaiknoppen. Er zijn niet veel MIDI keyboard die volledig gericht zijn op FL Studio dus dit is zeker een hele mooie optie.

Arturia Keystep 37

Arturia Keystep 37 MIDI Keyboard inclusief CV Uitgangen

De Arturia Keystep 37 is in eerste instantie een sequencer, maar dit toetsenbord speelt verassend goed. Het is een van de weinige compacte keyboards met aftertouch en heeft daarnaast ook nog een scale en chord modus. Ik gebruik het eerdere model zelf in mijn studio om mijn keyboard-loze synthesizers aan te sturen.

Arturia Keylab Essential 61 MK3

Arturia Keylab Essential MK3 Toetsenbord

De Arturia Keylab is gemaakt voor hun eigen Analog Lab software pakket. Met deze software speel je alle klassieke synths door de jaren heen. Uiteraard werkt dit keyboard ook uitstekend goed met vrijwel iedere DAW op de markt.

M-Audio Oxygen 49 MKV

M Audio Oxygen 49 MKV MIDI Klavier

Een klassieker en nog steeds in veel studio’s en muziekscholen te vinden. Een van de weinige keyboards met zowel faders, knoppen als drumpads. Verder heel eenvoudig en verkrijgbaar met 49 of 61 toetsen.

M-Audio Keystation 88 MK3

M Audio Keystation 88 MIDI Keyboard

Als je net zoveel toetsen als een echte piano wilt dan is dit keyboard van M-Audio iets voor jou. Met 88 toetsen en een minimaal ontwerp kun je hem makkelijk op of onder een bureau kwijt. Ik heb hem zelf onder mijn bureau hangen met een schuiflade. Met het Advanced knopje kun je ook snel van MIDI-kanaal veranderen om zo iedere synth in je studio aan te sturen.

Novation LaunchKey 61

Novation Launchkey 61 MK3

De Novation Launchkey is een mooi MIDI Keyboard wat echt dient als control surface voor Ableton Live. Zo heb je de gekleurde launchpads en mooie lange faders. Er zit een uitgebreide arpeggiator op en je kunt de faders ook toewijzen aan verschillende functies zoals sends, mixer en plugins.

Nektar Panorama T4

Nektar Panorama T6 MIDI Keyboard voor Cubase

Als je Cubase gebruikt dan is dit dé controller die naadloos integreert met de mixer en plugins. Je kunt de knoppen natuurlijk ook heel eenvoudig zelf toewijzen. Er zit zelfs een programma bij waardoor je iedere plugin heel eenvoudig kunt koppelen aan de schuiven en draaiknoppen van dit keyboard.

Korg Keystage

Korg Keystage Toetsenbord met Poly Aftertouch

De Korg Keystage maakt gebruik van het keybed van de populaire ASM Hydrasynth. En is dus inclusief Polyphone aftertouch. Korg staat al jaren bekend om zijn kwalitatieve keyboards. De Keystage heeft een arpeggiator en chord modus en zelfs een ingebouwde audio-interface.

Native Instruments Kontrol S61

Native Instruments Kontrol S61

Het mooiste, maar ook zeker het duurste keyboard in de serie. Een keyboard dat geweldig speelt en met polyphone aftertouch. Vooral de LED-lampjes boven elke toets maken het eenvoudig om altijd de goede noten te spelen. Ook heel handig om toonladders te leren spelen.

Het keyboard integreert naadloos met Kontakt, het vlaggenschip van virtuele muziek bibliotheken. Het ingebouwde scherm is ook echt super-de-luxe maar dit werkt dus echt alleen met Kontakt zelf en niet met andere software.

Tot zover dit artikel! Mocht je nog vragen hebben over welk MIDI Keyboard je het beste kunt kopen? Stuur me gerust even een mailtje. Uiteraard ben je ook altijd welkom voor een proefles muziekproductie, dan leg ik je alles uit over DAWs, synthese en mixage.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover