VCV Rack gratis modulaire synthesizer software

De beste gratis vst plugins voor muziekproducers

Vrijwel iedere DAW is gebundeld met een reeks ingebouwde VST plugins. VST staat voor virtual studio technology en is ontwikkeld door Steinberg, de makers van Cubase. Toch zijn er heel wat plugins die enorm handig zijn voor iedere producer die niet inbegrepen zijn in iedere DAW. Daarom heb ik een lijstje opgesteld met de beste gratis VST plugins voor muziekproducers. Dit zijn allemaal plugins die ik zelf regelmatig gebruik en alle plugins werken op zowel Mac als Windows.

Gratis synthesizer VST plugins

Ableton lite, standard en FL-Studio Fruity edition hebben van zichzelf niet veel synthesizer plugins. Je hebt al snel een uitgebreide editie nodig om toegang te krijgen tot alle synths. Toch kan je al snel aan de slag met een aantal goed klinkende gratis VST plugins.

Tal Noisemaker

De Tal noisemaker is een uitstekende synthesizer plugin met een simpele gebruikersinterface en uitstekende klank. De synth wordt geleverd met veel presets zodat je snel aan de slag kunt gaan met het maken van je eigen muziek. De Tal Noisemaker is een subtractieve synthesizer wat betekend dat je begint met een oscillator en de klank vervolgens bewerkt met filters. Dit type synthesizer wordt in 80% van alle muziekproducties gebruikt en is dus ideaal om mee te beginnen. Check de website van Tal ook zeker voor meer gratis plugins.

TAL Noisemaker Gratis VST Synthesizer

Dexed FM Synthesizer

Dexed is een emulatie van de welbekende Yamaha DX7 synthesizer. Het is een FM synthesizer, waarbij FM staat voor Frequency Modulation. Door verschillende sinus oscillatoren, operators genoemd, te vermenigvuldigen met elkaar kom al snel tot bell achtige klanken. FM Synthese wordt ook veel gebruikt voor het maken van pads en bas geluiden.
Deep-House en Classic House maken bijvoorbeeld veel gebruik van FM bas partijen.

Cherry Audio Surrealistic MG-1 Plus

Cherry Audio maakt software emulaties van bekende vintage synthesizers waaronder de MG-1 Plus. De Realistic Concertmate MG-1 van Moog was een synthesizer die verkocht werd in Radio Shack in de jaren 80. Analoge synthesizers staan bekend om hun warme klank en diepe bassen en de MG-1 plus komt daar heel dicht bij in de buurt. Mocht je Hip-Hop, Trap of House maken dan is dit absoluut een plugin die je moet hebben.

Cherry Audio MG-1 Plus Analoge Synthesizer Plugin

VCV Rack Eurorack Simulator

Eurorack en modulaire synthese is over het algemeen een dure hobby. VCV Rack is echter een volledig gratis platform met honderden verschillende modules. Het werkt op Mac, Windows en zelfs Linux en kan zowel als plugin als stand-alone zonder DAW gebruikt worden. Modulaire synthese is iets voor échte synth nerds. Met kabeltjes maak je zelf de verbinding tussen afzonderlijke onderdelen van een synthesizer. Het is vrij pittig om mee te beginnen maar het kan je wel onwijs toffe geluiden opleveren.

VCV Rack gratis modulaire synthesizer software

U-HE Zebralette

U-HE staat aan de top van de synthesizer fabrikanten en maakt plugins met een waanzinnige geluidskwaliteit. Zebralette is een simpele gratis versie van Zebra2 het vlaggenschip van U-HE. Ideaal voor plucks, pads en effecten.

Gratis Sample Libraries

Sample Libraries zijn VST plugins waar echte fysieke akoestische of elektrische instrumenten worden nagebootst. Het werkt door elke noot van bijvoorbeeld een piano los op te nemen op verschillende volumes. Al deze losse noten worden als samples weer ingeladen zodat jij ze op je eigen computer weer kunt afspelen. Dit klinkt verassend realistisch en is ideaal als je een instrument wilt gebruiken wat je zelf niet speelt.

Spitfire Audio Labs

Spitfire Audio maakt sample libraries van de hoogste kwaliteit. Of je nou een heel orkest nodig hebt of een realistisch klinkende piano, bij Spitfire Audio ben je aan het juiste adres. Labs is een verzameling aan gratis geluiden van drums tot elektrische piano’s, orgels, strijkers of zelfs een koor. Spitfire Audio is geliefd door filmcomponisten maar deze geluiden zijn ook zeer geschikt voor moderne pop producties die net even een uniek geluid nodig hebben.

Handige Plugins voor het mixen

Effecten zijn onmisbaar in elke muziekproductie. De meeste effecten kan je in elke DAW vinden maar dat geldt niet voor alle plugins.

Voxengo Span Frequentie Analyzer

Met een frequentie analyzer kun je precies zien wat er gebeurt in het frequentie domein. Soms is het eenvoudiger om in een grafiek te zien hoeveel laag een track nu eigenlijk heeft zodat je weet waar je ruimte moet vrijmaken in de mix. Ook kun je met een gratis frequentie analyzer zoals Voxengo Span makkelijk resonanties vinden.

S(M)exoscope oscilloscoop plugin

S(M)exoscope is een plugin waarmee je de golfvorm van een geluid in real-time kunt zien. Dit is super handig om erachter te komen hoe lang je kick nu eigenlijk is. Vaak wil je voorkomen dat een kickdrum overlapt. Met een oscilloscoop plugin kun je ervoor zorgen dat er altijd wat ruimte zit tussen je kickdrums, waardoor het laag van je track veel strakker wordt.

Smexoscope oscilloscoop vst plugin

Softube Saturation Knob

Saturation en distortion plugins klinken zelden zo goed als hardware apparatuur. Softube’s Saturation Knob is daar een uitzondering op. Wil je net dat extra laagje drive in je producties kwijt om je tracks wat warmer of zelfs agressiever te maken? Check dan zeker deze vst plugin.

Softube Saturation Knob vst plugin

Valhalla Super Massive

Valhalla maakt reverb (galm) en delay (echo) plugins voor nog geen $50 per plugin en ze klinken allemaal fantastisch. Valhalla Super Massive is echter een gratis galm plugin met oneindig lange galm tijden, voor als je een kerkgalm niet groot genoeg vindt.

Valhalla Super Massive Gratis Galm Plugin

XFer Record OTT Multiband Compressor

In Ableton zit een multiband compressor met een preset genaamd ‘OTT’. Deze preset wordt door vrijwel iedere EDM producer gebruikt om een geluid veel harder en helderder te maken. Mocht je nou geen Ableton gebruiken, dan kan je nu met de gratis OTT plugin van Xfer (de maker van Serum) toch meer kracht geven aan al je geluiden.

De-Esser Plugin

Een veelvoorkomend probleem bij zang opnames is dat de ‘s’ klanken nogal heftig overkomen. Vooral wanneer je compressie gebruikt worden de s’en nog meer benadrukt. Om dit te voorkomen gebruik je een de-esser plug-in. Gek genoeg hebben zowel FL-Studio als Ableton geen ingebouwde de-esser plug-in. Gelukkig heeft Sleepy Time een gratis de-esser plugin ontwikkeld die ook nog eens heel goed werkt.

Lisp gratis de esser plugin

Conclusie

Dat was een aardig lijstje met waanzinnig klinkende gratis vst plugins. In combinatie met de plugins die al in je DAW zitten heb je meer dan genoeg om een productie van hoog niveau af te ronden. Het gaat immers niet om welke tools je gebruikt, maar hoe je die tools gebruikt. Hopelijk heb je hier wat aan en mocht ik nog een gratis plugin missen, laat het me dan even weten in de comments. 🙂

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover