Producers Opleiding volgen, ja of nee

Producers opleiding volgen, ja of nee?

Heb jij de droom om professioneel muziekproducer te worden, en zit je er aan te denken een producers opleiding te volgen? Er zijn tegenwoordig aardig wat producer scholen en opleidingen in Nederland. Of je nu een korte cursus wilt volgen of een volledige 4-jarige opleiding, wat heb je nu echt aan zo’n opleiding? En waarom zou je een cursus of opleiding muziekproductie volgen?

Waar sta je nu

Voordat je jezelf aanmeldt voor een producer cursus, is het belangrijk om te bedenken waar je op dit moment staat. Hoe lang produceer je al en hoeveel ervaring heb je? Hoeveel ervaring heb je met je DAW, wat weet je van opnemen, muziektheorie, synthese of mixage? Weet je waar je nu staat, en wat je nog moet leren.

Waar wil je naartoe

Is muziek produceren een hobby of wil je er uiteindelijk je brood mee verdienen? Op welk gebied wil je jezelf specialiseren? Richt je je puur en alleen op elektronische muziek? Of wil je ook muziek schrijven en produceren voor singer-songwriters, rappers of bands? Wil je meer doen dan alleen muziek maken, maar wil je ook mixen & masteren voor andere artiesten? Sta je liever op het podium van een groot festival of duik je liever de studio in om aan nieuwe klanken te werken?

Waarom?

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is: ‘waarom maak ik muziek’? Maak je muziek omdat je dat leuk vindt? Of maak je muziek omdat het in je bloed zit, omdat je een drang hebt om jezelf uit te drukken en je het niet kunt voorstellen wat je zou doen met een leven zonder muziek?

Als je weet waar je staat, waar je naartoe wilt en waarom je dit wil, kun je gaan kijken naar een producers opleiding die daarbij past.

Verschillende opleidingen

Er bestaan verschillende soorten opleidingen, van een ééndaagse workshop tot een 4-jarige opleiding. Niet iedere cursus of opleiding is geschikt voor beginners en voor sommige opleidingen moet je zelfs een toelatingsexamen afleggen om deel te kunnen nemen aan het programma.

Workshop

Een workshop is meestal een dag lang, gericht op één of meerdere onderwerpen. Het is de ideale manier om je snel in een onderwerp te verdiepen en veel inspiratie op te doen. Op Dancefair of Muzikantendag kun je vaak de hele dag door interessante workshops volgen van bekende artiesten.

Dancefair Utrecht

Cursus

Een cursus kan een paar dagen of enkele weken in beslag nemen. Een cursus is handig om je in een bepaald onderdeel van het productieproces te verdiepen zoals songwriting, mixage of DJ’ing.

Jaar traject

Er zijn enkele producer scholen in Nederland die jaartrajecten aanbieden. Je krijgt dan 2 avonden per week les in groepsverband met daarnaast enkele privélessen. Deze opleidingen zijn praktisch ingericht en leren je alles wat je nodig hebt om zo snel mogelijk aan de slag te gaan als muziekproducer. Je krijgt feedback op je werk en kunt gebruikmaken van studio faciliteiten. Er zit echter wel een fors prijskaartje vast aan een dergelijk jaartraject.

Opleiding MBO

Als je wat serieuzer aan de slag wilt gaan dan is een twee of driejarige Mbo-opleiding een optie. Opleidingen zoals de Herman Brood Academie, SAE of Sound Education geven je een solide basis in meer dan alleen muziekproductie. Je leert niet alleen het technische deel zoals opnemen, mixen en masteren maar je krijgt daarbij ook vaak veel praktische lessen over optreden, en jezelf verkopen als artiest.

Opleiding HBO

Als je écht serieus bent kun je ook nog een HBO-opleiding volgen aan het Conservatorium of de HKU. Ik heb zelf de opleiding Muziek & Technologie aan de HKU gevolgd. Dit is een vierjarige opleiding waarbij je veel meer leert dan alleen muziekproductie. Het mooie aan de HKU vindt ik dat je in het begin alles leert van muziektheorie, compositie en muziekproductie tot akoestiek en zelfs programmeren. Als je weet wat er allemaal mogelijk is, ga je gedurende de opleiding steeds verder specialiseren in één onderwerp.

Muziek en Technologie is de uitgebreidste opleiding van Nederland en is daarom enorm populair. Dat betekend dus dat je een toelatingstoets moet afleggen waar niet iedereen voor zal slagen. Ik heb zelf de basisopleiding gevolgd nadat ik de eerste keer niet was toegelaten. Dat is geen garantie om binnen te komen, maar het geeft je wel genoeg handvaten voor je volgende toelating.

De opleiding Muziek en Technologie is te volgen in Utrecht

Privé Lessen

Het nadeel van een opleiding is dat je niet altijd persoonlijke hulp krijgt. Het curriculum is op een bepaalde manier ingericht en dat sluit niet altijd aan bij jouw persoonlijke wensen. Dat is het voordeel van privélessen muziekproductie. Net als muziekles kun je wekelijkse lessen van een uur volgen bij verschillende muziekproducers in het land. Perfect om feedback te krijgen op je producties en je producer skills naar een hoger niveau te brengen.

Online Cursussen

Als laatste zijn er ook veel online muziekproductie cursussen te vinden. Ik heb zelf een cursus ‘Techno Produceren in Ableton voor Beginners’ gemaakt, maar op sites als Production Music Live of Aulart kun je allerlei cursussen vinden over specifieke onderwerpen en genres. YouTube tutorials zijn handig, maar een online cursus brengt je veel overzichtelijker van A naar B.

Is het het waard om een producers opleiding te volgen?

Als ik terugkijk naar mijn tijd op de HKU dan had ik die tijd absoluut niet willen missen. Het brengt je in een sneltreinvaart naar een hoger niveau en je leert dingen waarvan je nooit had gedacht dat het ook een optie zou zijn. Zo heb ik aan het eind van de opleiding kennis gemaakt met modulaire synthese en sound-design, waardoor ik tegenwoordig veel aan reclames en films werk als sound-designer.

Maar natuurlijk is geen enkele opleiding perfect. Ik had bijvoorbeeld veel meer willen leren over het zakelijke deel van muziekproductie. Hoe verkoop je jezelf? Hoe zet je een bedrijf op? En qua muziekproductie ging het vooral over de manier van denken en niet per sé over de specifieke technieken en problemen in de praktijk.

Uiteindelijk is een opleiding niets meer dan een hulpmiddel. Het grootste deel moet je nog steeds zelf uitzoeken. Muziekproductie is zo’n ontzettend uitgebreid vakgebied dat je nooit klaar bent met leren. Vandaag de dag volg ik zelf nog regelmatig online cursussen, zit ik op pianoles en huur ik af en toe een business coach in. Het ligt er helemaal aan wat je ambities precies zijn, maak je muziek voor de lol, of wil je er uiteindelijk van kunnen leven?

Of je nu net begint met produceren of al wat jaartjes ervaring achter de rug hebt, je bent altijd welkom in mijn studio in Amsterdam voor een gratis proefles muziekproductie. Als je eraan denkt om een opleiding te volgen dan help ik je graag met het voorbereiden van je toelatingsexamen, ik weet namelijk wat er van je verwacht wordt.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover