Ableton Live 12 nieuwe functies

Ableton Live 12, wat is er nieuw?

Ableton Live 12 is net uitgekomen! Wat zijn de nieuwe synths? Welke verbeteringen zijn er? En wat mist er nog? Laten we een kijkje nemen naar de nieuwe functies.

Een nieuw jasje

Ableton heeft een nieuwe user interface. Het meest opvallende is mogelijkheid om de mixer nu in het arrangement scherm te gebruiken. Dat scheelt een hoop heen-en-weer geschakel.

Ableton 12 Mixer in het Arrangement Scherm

Helemaal handig is dat je de Device view én de Clip view tegelijk kunt openen. Dus je kunt MIDI-noten bewerken terwijl je tegelijkertijd aan de knop van een synth of effect draait.

Ableton Live 12 nieuwe functies

Een functie die ook nieuw is en standaard aanstaat, is dat je nu met de TAB toets kunt schakelen tussen het actieve venster. Dit kun je uitzetten in het Preferences menu > Display & Input > Use Tab Key to Navigate.

Ik zelf ben zo gewend aan het schakelen tussen arrangement en session view met de Tab toets dat ik deze functie heb uitgezet. Maar het kan handig zijn als je gewend bent veel met de pijltjestoetsen te werken.

MIDI editing

Ja!! Het is eindelijk zover! Ik klaag er al jaren over, maar we kunnen nu dan echt eindelijk MIDI-noten splitsen!

Met E kun je verticaal een lijn naar beneden trekken om een noot in tweeën te knippen. Met CTRL/CMD + E kun je noten opknippen aan de hand van de quantisatie waarde, ofwel het grid.

En al helemaal tof is het als je CTRL/CMD + E + UP/DOWN gebruikt om met de pijltjestoetsen het aantal onderverdelingen te kiezen. Zo kun je een noot in drieën of vijven splitsen voor onregelmatige ritmes.

Hier een kort filmpje over deze functie.

Clip panel updates

De MIDI Clip panels hebben ook een flinke update gekregen, zowel qua uiterlijk als functionaliteit. Zo is er een Pitch & Time tabje om noten uit te rekken, te ‘humanisen’, intervallen toe te voegen en de noten te conformeren naar een toonladder.

Het Transform tabje lijkt een beetje op de MIDI-transformator functie van Cubase en bevat bewerkingen zoals arpeggio’s, ornamenten, flams en een strum mogelijkheid zoals we kennen van FL studio.

Ableton 12 MIDI generators

Als laatste heb je een Generate tab. Hiermee kun je ritmes, melodieën en zelfs akkoord genereren. Je kunt ook melodieën intekenen door letterlijk een tekening te maken, en er zit een Euclidean Ritme generator in. Ableton wil duidelijk voorlopen in de trend van algoritmisch gegenereerde muziek, maar uiteraard met genoeg controle om de noten aan te passen naar je eigen wensen.

Ik heb er een video over gemaakt op mijn Engelse YouTube kanaal.

Scale Awareness

Een andere handige functie is dat je nu bovenaan het scherm een toonsoort kunt selecteren. Bepaalde synths en effecten hebben een ‘scale awareness´ functie waardoor je deze effecten kunt stemmen aan de hand van de geselecteerde toonsoort.

En natuurlijk kun je hiermee eenvoudig je hele nummer transponeren naar een andere toonsoort.

Ableton 12 Scale Awareness

Browser

De Browser heeft een flinke upgrade gekregen. Wanneer je Ableton Live 12 voor het eerst opstart, scant Ableton automatisch alle mappen die je aan de browser hebt toegevoegd.

Bovenaan de browser krijgt ieder geluid ‘tags’ mee, waardoor je eenvoudig kunt filteren op klankeigenschappen zoals ‘akoestisch’, ‘analoog’, ‘punchy’, ‘zacht’, ‘vervormd’ en nog veel meer.

De nieuwe browser opties in Ableton 12

Daarnaast is er ook een ‘similarity search’ functie waarmee je met een druk op de knop vergelijkbare samples kunt vinden. Dit maakt het vinden van die ideale sample een stuk eenvoudiger en sneller.

Ableton Drum Rack Similarity Search

Een nieuwe synthesizer: Meld

Ableton Live 12 Suite komt nu met een nieuwe synthesizer: Meld. Het zijn feitelijk twee synths in één met verschillende Macro-oscillatoren sterk geïnspireerd door modulaire synthesizers zoals Plaits van Mutable Instruments.

Meld Nieuwe Ableton 12 Synthesizer

Iedere oscillator heeft twee macro knoppen wat het makkelijk maakt om te experimenteren. Je hebt al snel een interessante klank te pakken. Het mooie is ook dat sommige oscillatoren en zelfs bepaalde filters de toonsoort kunnen volgen.

Meld heeft ontzettend veel modulatie opties, nog veel meer dan Wavetable en met name de Spread optie is heel tof. Hiermee krijgt iedere noot een willekeurige modulatie mee, waarmee je in een handomdraai complexe en unieke klanken kunt maken.

De nieuwe Roar distortion

Roar is een waanzinnige distortion plugin waarbij je twee distortion effecten in onder andere serie en parallel kunt gebruiken. Roar heeft modulatie opties zoals LFOs, ruis, een envelope follower en er zit zelfs een delay ingebouwd.

Ableton 12 nieuwe Roar Distortion plugin

Je kunt kiezen uit verschillende filters, je hebt een compressor functie en er zit een extra ‘drive’ knop aan het begin inclusief toonknop, heel handig om de klank nauwkeurig vorm te geven.

Deze plugin kun je subtiel inzetten, maar je kunt een geluid ook compleet vernietigen. Een hele dikke plugin die me een beetje doet denken aan de Sherman Filterbank.

Eindelijk opnemen zonder vertraging!

Niet alle nieuwe functies worden even duidelijk gepromoot. Een van mijn laatste ontdekkingen is de ‘keep latency’ optie. Een frustratie van mij en veel anderen is dat je in Ableton vertraging krijgt in je opname zodra je de monitoring optie op ‘In’ of ‘Auto’ zet.

Keep Latency Ableton 12

Het idee hierachter is dat je als muzikant compenseert voor de vertraging die je hoort. Als je een synthesizer of drumcomputer opneemt, heeft dit echter geen toegevoegde waarde, wat resulteert in een opname die vertraagd is.

Als je de ‘keep latency’ functie aanzet, wat je per kanaal kunt doen, compenseert Ableton wél voor de vertraging, net zoals in iedere andere DAW.

En meer kleine worfklow verbeteringen

Daarnaast zijn er nog wat kleine workflow verbeteringen zoals het maken van ‘probability groepen’ waarmee meerdere noten samen reageren op een probability percentage. Er zitten verschillende ‘tuning’ systemen in Live 12 zodat je ook buiten de Westerse 12-tonen ladders kunt werken.

De granulator plugin is geüpdatet tot versie 3 met MPE-mogelijkheden en realtime audio bewerking.

Ableton 12 Granulator III granulaire synthesizer plugin

Er zijn op het moment van schrijven 4 nieuwe packs toegevoegd, je krijgt nieuwe thema-instellingen en er is ondersteuning voor schermlezers.

En niet te vergeten de nieuwe Push 3 controller met een nog betere integratie, en zelfs een standalone optie, om Ableton Live zonder computer te gebruiken.

Wat mist er nog?

Ik had wel gehoopt op een ingebouwde LUFS meter, zodat je makkelijk de luidheid van je tracks kunt beoordelen.

Een update van de limiter met een True Peak optie had ik erg gewaardeerd. Nu kan het wel eens voorkomen dat een signaal boven de nul uitkomt, als je de ceiling van de limiter te hoog instelt.

En natuurlijk een pitch correctie plugin. Dat is wel iets wat ik echt mis, net als een goede de-esser plugin.

Maar ja, je kunt niet alles verwachten. Iedere DAW heeft zijn voor- en nadelen. Ik denk dat Ableton Live 12 er in ieder geval heel goed vanaf komt in vergelijking tot andere DAWs.

Kortom, een hoop nieuwe functies. En ik kan me goed voorstellen dat daar de komende tijd nog veel meer functies bijkomen.

Ik ga in ieder geval weer aan de slag met het maken van een nieuwe cursus. Dus houdt de website in de gaten voor meer informatie, of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn gratis ‘beginnersgids’.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover