DJ Controller voor beginners

DJ Set kopen, wat heb ik nodig als beginner?

Dus jij wilt DJ worden? Tof! Maar waar begin je? En met name, wat heb je nodig?

Er zijn verschillende manieren om je DJ carrière te beginnen. In dit artikel laat ik je de verschillende mogelijkheden zien en geef ik je mijn aanbeveling voor een DJ set.

Wat gebruiken Dj’s als Martin Garrix, Hardwell en Armin van Buuren?

Laten we eerst eens kijken naar de set-up van professionele DJ’s. Er is één fabrikant van DJ-apparatuur die al jaren aan de top staat. En dat is Pioneer. De DJ-sets van Pioneer vindt je in iedere club. Het begon allemaal met de Pioneer CDJ’s, maar inmiddels gebruikt vrijwel niemand meer CD’s.

Pioneer CDJ 3000 Professionele CD Speler
De Pioneer CDJ 3000

Het enige wat je tegenwoordig nodig hebt, is een USB-stick. Pioneer heeft daarom een aantal modellen ontwikkeld genaamd de XDJ waar de CD-speler ontbreekt.

Je hebt minimaal twee CDJ of XDJ’s nodig om twee nummers tegelijk af te spelen. Het daadwerkelijke mixen doe je met een mixer zoals de DJM 750. Je kunt tot 4 spelers en een microfoon aansluiten op deze mixer. Daarnaast heeft deze mixer ingebouwde filters en effecten.

Pioneer DJM 750 Professionele DJ Mixer
De Pioneer DJM750 DJ Mixer

Draaien met Vinyl

Naast het draaien met CD’s of een USB stick, kun je ook nog steeds op de ‘ouderwetse’ manier mixen met draaitafels. Je kunt geen ‘huiskamer’ draaitafel gebruiken omdat je een pitch control nodig hebt om de snelheid van de plaat aan te passen.

Technics SL 1200 DJ Draaitafel

De standaard draaitafel binnen de DJ wereld is de Technics SL-1200. Dit model is al jaren in gebruikt en na een korte stop van de fabriek in 2010, rollen ze weer als broodjes van de toonbalk sinds 2016.

DJ Controllers

De Pioneer en Technics set-up vindt je standaard in iedere club. Dat is makkelijk, zo kun je in iedere club ter wereld draaien zonder verschillende set-ups uit je hoofd te leren.

Deze professionele set-up is echter vrij prijzig, en niet bepaald beginners vriendelijk. Pioneer heeft daarom verschillende DJ-controllers op de markt gebracht waarmee je software op een laptop of desktop computer bestuurt. Welke controller je ook gebruikt, de workflow blijft hetzelfde waardoor de overstap naar een club systeem zonder problemen verloopt.

De voordeligste controller van Pioneer, de DDJ-200, is al beschikbaar vanaf €139 inclusief een licentie voor Rekordbox, de DJ software van Pioneer.

DDJ 200 DJ Controller voor Beginners

Dit is wel een hele minimale DJ controller, dus ik zou je aanraden om een stapje verder te kijken naar de Pioneer DDJ-FLX4. Deze set kun je op Mac, Windows en zelfs iOS en Android gebruiken inclusief een ingang voor een microfoon.

De FLX4 heeft knoppen voor Hot Cues om snel naar een vooraf ingestelde plek te gaan in een nummer, net als beat-effects en een sampler optie. De mixer is daarnaast uitgebreid met een effect sectie en een trim knop om het volume per track in te regelen. Ook kun je loop punten instellen om een fragment te herhalen. Een essentiële techniek wat enige oefening vereist, en ook de reden waarom ik deze controller aanraad boven de DDJ-200.

DDJ FLX4 DJ Starter Set

Mocht je een Tidal abonnement hebben, dan kun je zelfs muziek streamen en live mixen, je hebt alleen wel een internetverbinding nodig, maar heel handig om thuis te oefenen.

Standalone controllers

Naast DJ controllers heb je ook systemen die je zonder een computer kunt gebruiken. Dit is de XDJ serie. Het instapmodel met twee mixer kanalen is de XDJ-RR. Dit komt al aardig in de buurt van de professionele set-up wat de overstap naar de club nog eenvoudig maakt.

Pioneer XDJ-RR Stand alone DJ Installatie
De XDJ-RR standalone DJ controller.

De XDJ-RX3 is nog iets uitgebreider met een groter scherm, en met de XDJ-XZ heb je de meeste uitgebreide 4-kanaals versie te pakken. Daar hangt ook wel een fors prijskaartje aan van €2429, maar als je dit vergelijkt met de prijs van een losse CDJ 3000 ter waarde van € 2599, dan ben je nog steeds een heel stuk goedkoper uit.

Pioneer XDJ XZ 4 kanaals DJ Systeem
De XDJ XZ het vlaggenschip van Pioneer.

Een tweede kans

Het grote nadeel van DJ apparatuur is dat de waarde ontzettend snel daalt wanneer er weer een nieuw model op de markt verschijnt. Alle clubs stappen op hetzelfde moment over naar een nieuw systeem waardoor je best een leuke aankoop kunt doen op Marktplaats.

Ook al veranderen de modellen, je hoeft niet altijd per se het nieuwste van het nieuwste te hebben. De basisprincipes van het mixen blijven exact hetzelfde.

Andere merken

Naast Pioneer zijn er natuurlijk ook andere merken die DJ controllers aanbieden zoals Denon, Native Instruments, Hercules en Reloop.

Denon maakt mooie controllers die ook standalone gebruikt kunnen worden zoals de Denon SC Live 4. Het probleem is dat ieder merk zijn eigen workflow heeft. En op een Denon is het toch wel wat anders mixen dan op een Pioneer systeem.

Denon DJ SC Live 4 Standalone DJ Controller

Als je puur en alleen thuis draait en niet van plan bent om in een club aan de slag te gaan dan maakt dit natuurlijk niets uit. Maar als je echt het professionele club circuit wilt opzoeken dan raad ik toch aan om bij Pioneer te blijven. Het is nu eenmaal de de facto standaard.

Waar soms wel mee gevarieerd wordt is het type mixer. Veel DJ’s binnen de Techno en House scene gebruiken een Allen & Heath Xone 96 mixer. Dit is een analoge mixer met een ingebouwde digitale geluidskaart en schijnt volgens veel DJ’s toch wel een stukje beter te klinken dan de Pioneer variant.

Allen & Heath Xone 96 DJ Mixer

Conclusie

Dus, als we dit alles even samenvatten. Welke DJ setup moet je kopen als beginner? Draai je met platen? Dan heb je twee platenspelers nodig en een mixer. Dit hoeven niet per se Technics te zijn, ook Pioneer en Reloop maken platenspelers.

Reloop RP 4000 draaitafel
De Reloop RP4000 draaitafel koop je al voor een kwart van de prijs van een Technics.

Wil je uiteindelijk op festivals en clubs staan? Dan is het verstandig om te beginnen met een Pioneer DJ controller. Ik zou niet meteen het duurste van het duurste kopen, maar begin met een FLX4.

Wil je juist aan de slag als Drive-in DJ of draai je vooral op huisfeestjes? Dan ben je volledig vrij om een systeem te kiezen dat past bij jou wensen en budget. De vraag is alleen of je een standalone systeem wilt of een controller waar je altijd een laptop voor nodig hebt.

Wil je meer leren over het werk als DJ, het uitzoeken van muziek en het maken van soepele transities? Meld je dan aan voor onze wachtlijst. Zodra we plek hebben ontvang je van ons een bericht voor het boeken van een DJ les.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover