Akkoordprogressie maken

Akkoordprogressie maken

In mijn vorige artikel heb je geleerd hoe je akkoorden kunt maken. Dat is handig om te weten, maar nu wil je natuurlijk weten hoe je deze akkoorden omtovert tot een akkoorden schema, ook wel akkoordprogressie genoemd. Dat vertel ik je in dit artikel.

Wat is een akkoordprogressie?

Een akkoordprogressie is een verzameling aan akkoorden wat een nummer samenhang geeft. Een akkoorden schema dient vaak als ondersteuning voor de melodie.

Veel muziek bestaat maar uit een paar akkoorden. Sterker nog, in veel popmuziek vindt je niet meer dan 4 akkoorden.

Akkoord trappen

Akkoorden worden aangegeven met Romeinse cijfers. Dit noem je akkoord trappen. Een toonsoort van C-Majeur heeft dus de volgende akkoorden:

TrapAkkoord
IC
IIDm
IIIEm
IVF
VG
VIAm
VIIBdim
Akkoord trappen.

Het voordeel van akkoord trappen is dat het een relatief systeem is. Het verwijst altijd naar een vaste plek in de toonladder, waardoor je eenvoudig kunt transponeren naar een andere toonsoort.

Voorbeeld Akkoordschema’s

De bekendste akkoordprogressie is de zogenaamde I, IV, V progressie. In de toonsoort C-Majeur bestaat dit uit de akkoorden: C, F en G.

I IV V Akkoorden Schema
I, IV, V akkoorden schema.

Een ander bekend voorbeeld is de I, V, VI, IV progressie bestaande uit de akkoorden: C, G, Am en F.

Akkoordprogressie
I, V, VI, IV akkoord progressie.

Akkoord Functies

Belangrijk om te realiseren is dat elk akkoord een eigen functie heeft. Het I akkoord is het fundament, de thuisbasis van de toonsoort. Het V akkoord bevat een vorm van spanning. Dit akkoord wil terug bewegen naar de grondtoon.

Het V akkoord

Als je het I akkoord: C-Majeur vergelijkt met het V akkoord: G-Majeur dan zie je dat beide akkoorden gebruikmaken van de noot G. Daarnaast heeft het G-Majeur akkoord de noten: B en D. Deze noten zitten zo dichtbij de C dat ze willen oplossen. Vooral het interval tussen de B en C klinkt heel wringend. Dit noem je een dissonant.

Het V akkoord wordt daarom vaak gebruikt om terug te keren naar het I akkoord om op die manier de toonsoort te bevestigen en de spanning op te lossen.

Dissonantie vs Consonantie
De kleine secunde is een dissonant interval, terwijl de reine kwint juist consonant klinkt.

Het IV akkoord

Ook het IV akkoord wil graag terug naar de I. Het F-Majeur akkoord heeft een C als overeenkomstige noot met het C-Majeur akkoord. De twee andere noten F en A, zitten dicht in de buurt van de G waardoor spanning ontstaat. Het IV akkoord wil terugkeren naar het I akkoord, maar het klinkt minder dringend adan het V akkoord.

F-Majeur Akkoord
F-Majeur akkoord.

De I, IV en V akkoorden worden het vaakst gebruikt. Deze drie akkoorden komen in alle muziek voor van pop tot folk en van EDM tot klassiek.

Toepassing

Akkoordprogressies worden meestal afgewisseld per couplet en refrein. Dit kunnen 2 compleet verschillende akkoordprogressies zijn maar soms wordt alleen de volgorde wat aangepast. In elektronische muziek wordt meestal één akkoordprogressie voor het hele nummer gebruikt.

Een akkoordprogressie kan natuurlijk bestaan uit meer dan 4 akkoorden maar er bestaan ook veel nummers die gebruikmaken van maar 2 akkoorden. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Zoek vooral zelf eens wat akkoord progressies op, of bedenk er zelf een paar en gebruik ze in je eigen liedjes. Er is geen goed of fout, doe gewoon wat voor jou het beste klinkt.

Wil je meer leren over muziektheorie, songwriting of muziekproductie? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief voor wekelijkse updates rondom het blog.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover