Elektronische muziek maken - Dit heb je nodig

Elektronische muziek maken? Dit heb je nodig.

Wil je beginnen met het maken van elektronische muziek? Dat is tegenwoordig heel eenvoudig, alles wat je nodig hebt kun je doen met software. Wil je weten welke software ik aanraad aan beginnende muziekproducers? Check dan even dit artikel.

Toch is er nog steeds wel een handjevol aan apparatuur nodig om soepel aan de slag te gaan met produceren. Zonder speakers wordt het bijvoorbeeld erg lastig om te horen wat je doet. Maar je kunt uiteraard ook prima beginnen met een koptelefoon.

Audio Interface

Wat je wel nodig hebt is een audio interface, ofwel in goed Nederlands: een geluidskaart. Je kunt prima beginnen door een koptelefoon direct in je computer te prikken, een computer heeft immers ook een ingebouwde geluidskaart. Het nadeel is dat deze geluidskaart nooit zo goed klinkt als een professionele audio interface, gemaakt voor muziekproductie.

Wat doet een audio interface?

Een audio interface vertaald het digitale geluidssignaal vanuit je computer naar een analoog signaal waarmee je vervolgens je speakers kunt aansturen. Iedere geluidskaart heeft ook een volumeknop wat erg handig kan zijn als je de buren te vriend wil houden.

Een audio interface heeft ook een koptelefoon versterken die gemaakt is om de meeste studio koptelefoons aan te sturen. Een standaard koptelefoonuitgang in een laptop of desktop computer is meestal niet krachtig genoeg waardoor je volume en soms zelfs laag verliest. Dit maakt een enorm verschil voor de geluidskwaliteit.

Ingangen

Beginnende muziekproducers hebben genoeg aan een geluidskaart met 2 ingangen. Met deze audio ingangen kun je microfoons, drumcomputers en synthesizers aansluiten om ze vervolgens in je DAW op te nemen.

Mocht je nu de ambitie hebben om een hele band op te nemen, dan moet je misschien nadenken over een interface met meer dan twee ingangen. Maar in de meeste gevallen is twee ingangen, ruim voldoende.

Bekabeling

Als je studio monitoren gebruikt is het handig om even te kijken naar de aansluiting. Veel audio interfaces hebben jack uitgangen. Sommige gebruiken echter nog de klassieke witte en rode tulp aansluiting. Mochten je speakers een XLR ingang hebben, dan heb je misschien een verloop kabeltje nodig.

Ook de aansluiting naar je computer moet je niet vergeten. Een audio interface kan met een USB-B, printerkabel worden aangesloten, of met een USB-C kabel. Ook Thunderbolt is een optie.

Focusrite Scarlett Solo 4e generatie audio interface

De Scarlett serie van Focusrite is de audio interface waar 9 op de 10 producers mee beginnen. Alle audio intefaces hebben tegenwoordig een USB-C aansluiting, maar met een verloopje kun je deze ook op een USB-A poort aansluiten.

Focusrite Scarlett Solo audio interface voor muziekproductie

De Solo heeft twee jack uitgangen voor je speakers, één microfooningang met Air knop voor een sprankelend hoog, en één instrument of line-ingang om een synth of gitaar aan te sluiten. Deze 4e generatie heeft ook een ingebouwde loopback functie waardoor je bijvoorbeeld geluid vanaf Spotify of YouTube kunt opnemen.

Focusrite Scarlett Solo geluidskaart achterkant

Audient iD4 MKII Geluidskaart

Audient maakt zowel analoge mixers als audio interfaces van hoge kwaliteit. De iD4 is een compact model met twee line-ingangen en één microfoon ingang. Je monitors sluit je aan via een jack kabel.

Audient iD4 Audio Interface voor muziek producers

Handig is de monitor mix knop waarmee je kunt mixen tussen het geluid wat je opneemt (zonder vertraging) en het geluid van je DAW. Een leuke functie is de iD knop. Hiermee kun je de volumeknop als DAW controller gebruiken.

Audient iD4 aansluiting achterkant

Bij de Audient krijg je software waarmee je net als de Focusrite een loopback mogelijkheid hebt.

Studio monitoren

Als je de ruimte hebt voor een setje studio monitors dan is dit wel de leukste manier om te produceren. Een koptelefoon kan vermoeiend werken en je loopt zelfs het risico op gehoorschade als je niet oppast.

Het nadeel van speakers is dat de klank volledig afhankelijk is van de ruimte en de positie van je speakers in die ruimte. Zet je ze in een hoek van de ruimte, dan stapelt het laag zich op en hoor je veel meer lage frequenties dan er daadwerkelijk in het nummer voorkomen.

Het gevolg is dat je over compenseert in je muziek door laag weg te halen. Akoestiek is een complex fenomeen en is niet iets wat je met wat schuim op de muur kunt oplossen. Dat gezegd hebbende, kun je met de plaatsing van je speakers in de ruimte al een hoop verbeteren.

Het belangrijkste waar je verder op moet letten is dat je een speaker kiest met een woofer van minimaal 5 inch, het liefst zelfs 7 inch. Hoe groter de woofer, des te lager de frequentie die de speaker kan produceren. Daarnaast heeft een grotere speaker ook een krachtigere versterker waardoor je de speaker ook prima kunt gebruiken in grotere ruimtes.

Belangrijk is om echt even een playlistje te maken met je favoriete muziek en langs te gaan bij een muziekwinkel om wat speaker setjes te vergelijken.

KRK Rokit RP7 G4 Studio Monitor

De KRK Rokit serie is al jaren te vinden in vrijwel iedere elektronische muziekproducer studio. Je krijgt een hoop waar voor je geld en ook al is het zeker niet de vlakste monitor, je krijgt wel het meeste waar voor je geld.

KRK Rokit RP7 G4 de beste studio monitor voor producers

Het absolute pluspunt van de 4e generatie is dat je op de achterkant een EQ kunt instellen om de akoestische resonanties in je ruimte enigszins te corrigeren. Ook het feit dat de basreflex port aan de voorkant zit maakt dat je de speakers direct tegen de muur kunt zetten zonder problemen.

KRK Rokit RP7 g4 achterkant met room correction module

Mocht je de 7” versie net een stapje te groot vinden, dan is de 5” optie ook een optie.

Adam T7V Studio Speaker

Adam Audio is een speakermerk dat veel gebruikt wordt door Techno producers vanwege het krachtige laag en de unieke ribbon tweeter dat zorgt voor een haarscherp hoog. De basreflex poort zit aan de achterkant, enige afstand tot de muur is dus noodzakelijk.

Adam Audio T7V Studio Monitor achterkant

Aan de achterkant heb je en ongebalanceerde RCA ingang en een gebalanceerde XLR ingang met als enige optie een schakelaar om het hoog en laag te versterken in stappen van 2dB.

Adam Audio T7V Studio Monitor voor elektronische muziekproducers

Yamaha HS7 Studio Monitor

Yamaha staat bekend om zijn eerlijke mid-range. In vergelijking met andere modellen heeft de HS7 serie minder laag waardoor het minder geschikt is voor het produceren van elektronische muziek, maar daarentegen ideaal voor akoestische popmuziek. Het midden gebied is namelijk enorm belangrijk om zang te beoordelen, dat is precies de reden waarom je de iconische NS10 serie nog steeds terugvindt in vrijwel iedere opnamestudio.

Yamaha HS7 Studio Speaker

Aan de achterkant vindt je vergelijkbare instellingen als op de Adam T7V serie.

Koptelefoon

Het probleem van akoestiek kun je oplossen met een koptelefoon. Het beste is dus om beide werelden te combineren en je muziek zowel op speakers als op een koptelefoon te checken.

Mijn favoriet is nog steeds de Beyerdynamic DT-770 Pro en met name de 250 ohm versie. Maar in principe is iedere gesloten koptelefoon die volledig over je oren valt al een goed startpunt.

Het voordeel van een gesloten koptelefoon is dat je minder last hebt van omgevingsgeluid, ideaal dus ook als je zang opneemt of andere instrumenten. Daarnaast heeft een gesloten koptelefoon vaak meer laag waardoor je goed de balans tussen kick en bas kunt beoordelen.

Het belangrijkste is echter wel dat je een koptelefoon kiest die het laag ook weer niet teveel benadrukt. Dit klinkt misschien prettig, maar dit geeft hetzelfde effect als hierboven beschreven waardoor je gaat over compenseren in je muziek.

Het beste is om gewoon eens langs een winkel te gaan en wat setjes koptelefoons te vergelijken. Gebruik hiervoor niet je telefoon maar gebruik een koptelefoon versterker in de winkel zoals een DJ mixer of audio interface. En vergeet ook vooral het draagcomfort niet.

Beyerdynamic DT 770 Pro – 250 Ohm Koptelefoon

De DT 770 Pro koptelefoon vindt je in vrijwel iedere muziekstudio en niet voor niets! Hij isoleert goed, heeft erg veel details in het hoog en een strakke laagweergave. Deze koptelefoon werkt niet goed met een telefoon, in dat geval moet je voor de 80 Ohm versie kiezen met wat minder strak laag en meer vervorming als gevolg.

Beyerdynamic DT 770 Pro Koptelefoon voor producers

Senheiser HD 280 Pro Hoofdtelefoon

Senheiser is een bekend koptelefoon merk en met name dit model is volop in gebruik als koptelefoon zowel live als in de studio. Over het algemeen een koptelefoon met een vlakke frequentierespons zeker voor deze prijs.

Senheiser HD 280 Pro Hoofdtelefoon voor producers

Conclusie

Samenvattend kun je al aan de slag met alleen een DAW zoals Ableton en een koptelefoon. Wil je echter studio monitoring gebruiken dan heb je ook een audio interface nodig. Heb je aan twee ingangen niet genoeg? Check dan dit artikel voor meer tips over multichannel audio interfaces.

Wil je meer leren over muziekproductie? Meld je aan voor een proefles, dan maken we samen een plan om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het maken van je eigen muziek.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover