Welke Software heb ik nodig om muziek te maken

Welke software heb ik nodig om muziek te maken?

Als je wilt beginnen met muziekproductie dan is je eerste vraag waarschijnlijk: ‘welke muziek software heb ik nodig om mijn eigen muziek te maken?’. Een vraag waar ik ook mee zat toen ik 15 jaar geleden begon met het maken van mijn eerste nummers. Er zijn ontzettend veel programma’s voor muziekproductie maar welke is nou het meest geschikt?

Ik heb door de jaren heen veel muziek programma’s, ook wel DAW (Digital Audio Workstation) genoemd, gebruikt. Van Garageband en Magix Musicmaker naar FL-Studio, Cubase, Ableton, Logic en zelfs Pro Tools. Van al deze programma’s is er eigenlijk maar één die er tussen uitspringt in gebruikersgemak en functies. En dat is Ableton Live.

Ableton Live

Waarom Ableton Live?

Ableton is een ideaal programma om muziekproductie te leren omdat het enorm overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Er zijn geen honderden menu’s en ingewikkelde opties. Ableton doet precies wat het moet doen namelijk: ervoor zorgen dat jij zo snel mogelijk aan de slag kan gaan met het produceren van je eigen muziek.

In vergelijking met andere muziek software heeft Ableton enorm veelzijdige en kwalitatieve synthesizer en effect plugins. Je hoeft dus niet veel geld uit te geven aan extra plugins, alles zit al bij Ableton inbegrepen.

Het mooie aan Ableton is ook dat je het kan inzetten voor live optredens. Door gebruik te maken van midi controllers kun je Live nummers produceren en remixen wat het programma populair maakt onder DJ’s.

Het is zelfs mogelijk om met Ableton je eigen effecten en synthesizers te maken aan de hand van het meegeleverde ‘Max for Live’. Dit betekend ook dat je eenvoudig uitbreidingen kan downloaden gemaakt door andere Ableton gebruikers.

Het enige nadeel aan Ableton is dat het iets duurder is in vergelijking met FL-Studio of Logic. Het is echter wel een optie om te beginnen met de goedkopere versie: Ableton Standard. Deze versie heeft wat minder effecten en opties maar je kan later altijd uitbreiden naar de volledige Ableton Suite versie.

Waarom geen FL-Studio?

FL-Studio wordt vaak gezien als dé DAW voor beginners. FL-Studio heeft enorm veel opties en is ook zeker een krachtige DAW, zeker voor de prijs. Toch raad ik het niet per sé aan om hiermee te beginnen. Dit komt omdat FL-Studio zijn eigen manier van werken heeft die niet makkelijk vertaald naar andere muziek software. Mocht je dus ooit willen overstappen naar een andere DAW dan is het heel lastig omschakelen.

FL Studio

Als je FL-Studio gebruikt dan moet je bepaalde handeling uitvoeren die in een andere DAW al automatisch voor je gedaan worden. Er zijn veel meer stappen nodig om een productie te maken in FL-Studio dan in Ableton. Op sommige vlakken is FL-Studio enorm omslachtig. Je moet met de beperkingen van het programma leren omgaan. Ableton is een stuk logischer ingericht en daardoor makkelijker te begrijpen.

Ook is de kwaliteit van de plugins in FL-Studio een stuk lager in vergelijking met Ableton. Vooral tijdens het afwerken en mixen van je muziek is deze kwaliteit van belang. Veel effecten in FL-Studio hebben ook geen visuele indicatie waardoor het lastiger wordt om te begrijpen wat een effect daadwerkelijk doet.

Een ander alternatief?

Als je werkt met een Apple computer dan krijg je standaard Garageband erbij. Dit is een eenvoudig programma om kennis te maken met muziekproductie. Logic Pro is de professionele variant van Garageband en is een enorm krachtige en veelzijdige DAW.

Apple Logic Pro

Logic Pro is alleen beschikbaar voor Mac en is dus geen optie voor Windows gebruikers. Ableton werkt daarentegen op zowel Mac als Windows. Logic heeft enorm veel opties wat het programma misschien wat overweldigend maakt voor beginners. Sommige functies zitten verstopt wat het minder intuïtief maakt dan Ableton.

Proefversie

Ik zou je aanraden om gewoon eens de proefversie te downloaden van Ableton. Hiermee kan je 30 dagen ongelimiteerd gebruikmaken van Ableton. Na deze 30 dagen werkt Ableton nog steeds alleen zonder de mogelijkheid om je projecten op te slaan of te exporteren.

Conclusie

Een DAW is een instrument. Net als dat je bij gitaarles een gitaar moet hebben heeft een muziekproducer zijn DAW. Een goede, overzichtelijke DAW zoals Ableton bespaart je een hoop frustratie en maakt het produceren van muziek een stuk leuker en leerzamer.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover