Stereo versus Mono

Mono versus Stereo, wat is het verschil?

De meeste mensen weten dat je twee speakers nodig hebt om muziek in stereo te beluisteren. Mono geluid komt dus uit een speaker, toch? Hier ontstaan veel misverstanden. Wat is nu precies het verschil tussen mono en stereo?

Mono

Als je muziek produceert dan ben je misschien wel bekend met panning. Een pan pot vind je meestal vlak boven de volumefader in iedere DAW. Hiermee kun je een instrument of geluid naar de linker- of rechterspeaker sturen (pannen).

Pan Pot in Ableton
De pan pot(entiometer) in Ableton.

In dit geval is het resultaat mono, ook al heb je twee speakers, het geluid wordt, maar op één speaker weergegeven.

Toch kun je een geluid dat op beide speakers klinkt nog steeds mono noemen. Dit ligt namelijk aan de bron. Een voorbeeld van een mono opname is een zangopname. Je neemt de zangpartij op met één microfoon. Als je de zang met de pan-pot in het midden plaatst, dan komt het geluid dus uit beide speakers. Dit noem je mono omdat exact hetzelfde signaal tegelijkertijd uit beide speakers komt.

Mono zang opname in Cubase
Bij een mono opname zie je ook maar één golfvorm.

Stereo

Als je met twee microfoons in de ruimte opneemt zoals bij een piano, drum overhead of, akoestische gitaar opname dan noem je dit een stereo-opname. Omdat de microfoons op een verschillende plek in de ruimte staan ontstaat er een intensiteitsverschil en, afhankelijk van de opnametechniek, ook een tijdsverschil. Het geluid komt iets harder en/of eerder aan bij de ene microfoon t.o.v. de andere microfoon.

Stereo Opname in het midden geplaatst
Stereo Opname
Bij een stereo opname zie je twee golfvormen.

Als je in een DAW de linkermicrofoon vervolgens naar de linkerspeaker ‘pant’ en de rechtermicrofoon naar de rechterspeaker, dan heb je een stereo-opname weergegeven op een stereo speaker opstelling. Pan je echter de opname in je DAW naar het midden toe, dan worden de verschillende microfoons naar beide speakers gestuurd waardoor het resultaat toch weer mono is.

Stereo Shaker Opname in Cubase
Ook al heb je een stereo audiobestand, wanneer het signaal op beide kanalen hetzelfde is blijft het resultaat mono.

Het verschil tussen mono en stereo?

Het verschil tussen mono en stereo zit hem dus zowel in de speakeropstelling als de opname. Pas wanneer beide stereo zijn, heb je een daadwerkelijke stereo weergave.

Ook handig om te realiseren is dat in de praktijk nog veel speakersystemen mono zijn. Denk maar aan je telefoon, de speakers in een winkel, en zelfs de speakers in een club. Daarom is het altijd handig om te controleren of je mix ook in mono werkt.

Check deze website voor meer muziekproductie en opnametips of boek een gratis proefles om alles te leren over het maken van je eigen muziek.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover