Synthesizer kopen waar moet je op letten

Synthesizer kopen, waar moet je op letten?

Ben je van plan om een synthesizer aan te schaffen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? Er komen steeds meer betaalbare synthesizers op de markt van merken als Korg, Arturia Roland en Behringer, maar welke kies je? Welke functies heb je nodig en wat zijn de opties? Ik leg je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe synthesizer.

Studio v.s. Live?

De belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is: ‘waar ga ik de synth voor gebruiken?’. Is het vooral voor jezelf om mee te spelen in de studio of gaat de synth mee op tour? Op het podium kun je namelijk beter voor een synthesizer kiezen met presets, zodat je per nummer snel kunt schakelen tussen verschillende sounds.

In de studio heb je daarentegen meer tijd om te draaien aan knoppen waardoor een analoge synth beter uit de verf komt. Over het algemeen klinken analoge synthesizers krachtiger en voller in het laag dan digitale synthesizers.

Polyfonie

Als je een synthesizer gaat kopen is het verstandig om ook te kijken naar het aantal beschikbare voices. Een monofone of eenstemmige analoge synth zoals de Moog Minitaur kan maar één noot tegelijkertijd spelen. De Korg Minilogue heeft 4 voices, of stemmen, waardoor je al wat makkelijker akkoorden kunt spelen.

Het voordeel van digitale synthesizers is dat je veel meer voices tot je beschikking hebt. Vaak kun je met digitale synths zoals de Nord Lead zelfs meerdere geluiden tegelijkertijd spelen. Zo kun je een heel nummer opbouwen met maar één synth.

Nord Lead A1 Virtueel Analoge Synthesizer

Oscillators

Hoeveel oscillatoren heeft de synth en welke golfvormen kun je hiermee maken? De meeste synthesizers kunnen wel een driehoek, zaagtand en blokgolf voortbrengen, maar sommige synthesizers zoals de Waldorf Blofeld kunnen ook Wavetables produceren met complexe golfvormen.

Waldorf Blofeld Desktop Digitale Synthesizer

De meeste synthesizers hebben 2 oscillatoren met eventueel een derde ruisoscillator. Sommige synthesizers hebben een FM-opties waarbij je de frequentie van de ene oscillator kunt laten moduleren door de ander.

Filter

Het filter bepaalt voor een aanzienlijk deel de uiteindelijk klank van de synthesizer. Een MS20 filter klinkt anders dan een Moog ladderfilter of een Polivoks filter. De Korg MS20 is uniek omdat hij twee filters heeft die je tegelijkertijd kunt gebruiken.

Korg MS20 Mini Analoge Synthesizer

De meeste digitale synthesizers hebben schakelbare filters zodat je kunt kiezen uit een low-pass, high-pass, band-pass of notch filter. De Waldorf Blofeld heeft ook nog een kamfilter voor nóg extremere, metaalachtige klanken.

Modulatie

Je kunt het filter met de hand bedienen, maar natuurlijk kun je het filter ook aansturen met een envelope generator of LFO (low frequency oscillator). De meeste synths hebben een ADSR generator voor zowel het volume als het filter, maar sommige hebben nog een extra envelope generator.

ADSR Curve
ADSR Envelope Generator Curve

Ook het aantal LFO’s is niet onbelangrijk en vooral waar je die LFO heen kunt sturen. Zo kun je de LFO op de Minilogue alleen maar naar de Pitch, Filter of Shape sturen, terwijl je met een Waldorf Blofeld 16 verschillende parameters tegelijkertijd kunt aansturen.

Effecten

Wat is een synthesizer zonder effecten? Je kunt natuurlijk prima een synth door wat gitaarpedaaltjes sturen, maar het is veel handiger als er al effecten zijn ingebouwd. De Korg Minilogue XD komt daarom met extra ingebouwde effecten vergeleken met het vorige model. Dit is natuurlijk handig om snel een sound te maken, maar je hebt minder opties dan met externe effect apparatuur.

Korg Minilogue XD Synthesizer

Sequencers

Sequencers en Arpeggiators zijn handige hulpmiddelen om snel ideeën te genereren. Bovendien heb je hiermee weer een hand vrij om aan de knoppen te draaien. Meestal kun je deze functies via MIDI het tempo laten volgen van een drumcomputer of DAW.

Keyboard vs Desktop synth

Als je al een keyboard hebt dan is het niet per se nodig om ook een synthesizer met toetsen te kopen. Je kunt ruimte en geld besparen met een desktop synth.

Aansluitingen

Als laatste is het handig om te kijken naar de aansluitmogelijkheden van de synth. Bijna iedere synth werkt met Jack aansluitingen, maar niet iedere synth is stereo. Sommige synthesizers hebben een extra koptelefoon uitgang wat ideaal is voor korte oefensessies.

Tegenwoordig heeft vrijwel iedere synth ook een USB-aansluiting, maar dit wordt niet altijd gebruikt om audio door te sturen. Meestal wordt deze USB-aansluiting alleen gebruikt als MIDI-interface om noten heen en weer te sturen. Sommige digitale synths kunnen naast noten ook de positie van de knoppen doorsturen zodat je deze kunt automatiseren in je DAW.

Naast een USB-interface kun je een synth natuurlijk ook gewoon met MIDI aansluiten. Dit kan met een
5-polige DIN-aansluiting of een TRS-mini-jack kabel. Ook geven veel moderne synths je de optie om CV (control voltage) en gate signalen te gebruiken. Ideaal voor het werken met drumcomputers of modulaire synthesizers.

Korg Minilogue
De Korg Minilogue met aan de achterkant, USB, MIDI, en Jack aansluitingen.

Conclusie

Als je van plan bent om een synthesizers te kopen dan zijn er dus een hoop zaken om rekening mee te houden. Maar laat je daardoor niet van de kaart brengen. Begin eerst maar eens op YouTube te zoeken naar demo’s en ga daarna langs een muziekwinkel om aan de knoppen te draaien.

Uiteindelijk moet een synth niet alleen goed klinken, hij moet ook lekker spelen!

Welke synthesizer heb jij op het oog? Laat het me weten in de comments hieronder.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover