Elektronische Muziekproductie voor Beginners

Elektronische Muziekproductie voor Beginners

Elektronische muziekproductie voor beginners

Stel je jezelf wel eens de vraag hoe het zou zijn om muziek te produceren die mensen van over de hele wereld kan bereiken? Dat jij met jouw muziek mensen raakt en aan het dansen krijgt. Dat je mensen gewoon heel even de dagelijkse problemen laat vergeten om gewoon in het hier en nu te leven en te luisteren naar waanzinnige muziek? Er is maar één manier om erachter te komen hoe dat voelt.

Beginnen met elektronische muziekproductie is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Je hebt geen dure studio meer nodig om een wereldhit te maken. Kijk maar naar Martin Garrix, Afrojack of Hardwell (allemaal Nederlanders, by the way). Zij produceren hits in hun privé vliegtuig met niets meer dan een laptop en een koptelefoon. Hoe begin je nou met het produceren van elektronische muziek?

Wat heb je nodig?

Het is vrij makkelijk om te beginnen met muziekproductie, je hebt namelijk maar 3 dingen nodig. Het eerste wat je nodig hebt is een computer. Of het nou een desktop of laptop is, Windows of Mac maakt verder niets uit. Een computer heb je nodig om muziekproductie software op te draaien beter bekend als een DAW of Digital Audio Workstation.

Als je wilt weten welke DAW ik aanraad om te beginnen met muziekproductie, check dan dit artikel.

Naast een computer en een DAW heb je nog iets nodig om het geluid uit je computer te toveren. Dat kan een setje speakers zijn, of een koptelefoon. Het is niet nodig om dure studio monitors (speakers) te kopen als je net begint. Sterker nog, ik raad je aan om gewoon te beginnen met een koptelefoon.

Het voordeel van een koptelefoon is dat je niet afhankelijk bent van de ruimte. Een ruimte kan namelijk erg vervelende bijgeluiden veroorzaken afhankelijk van de akoestiek. Met een koptelefoon heb je daar geen last van omdat de speakers direct tegen je oren aan zitten.

En nu?

Zodra je een computer, DAW en koptelefoon of speaker setje hebt kun je aan de slag. Maar waar begin je? Zodra je die nieuwe DAW opent kom je in een oerwoud terecht van knopjes en technische termen. Het kost even tijd om je weg te vinden in een DAW. Het is vergelijkbaar met het leren van een nieuw muziekinstrument zoals drums of gitaar.

Daarnaast moet je nog leren hoe je omgaat met synthesizers en drumcomputers en hoe je effecten toepast om toffe sounds neer te zetten. Ook muziektheorie zal van pas komen om pakkende melodieën en akkoord-progressies te schrijven.

Allemaal zaken die nu misschien wat overweldigend lijken, maar met de juiste begeleiding maak je in een mum van tijd jouw eerste track af. En na die eerste track volgt al snel een tweede en een derde. Muziek produceren wordt zo echt een vorm van expressie. Een manier om jouw verhaal te vertellen in de vorm van muziek.

Op LeerMuziekProductie.nl help ik je graag verder opweg naar jouw eerste eigen geproduceerde track. Check de Instagram pagina voor allerlei tips rondom muziekproductie en houdt het blog in de gaten voor meer leerzame artikelen.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover